Op zondagavond 8 september vond het eerste en wellicht ook laatste live debat plaats tussen de lijsten en politici die zich op 13 oktober aanbieden bij de gemeenteraadsverkiezingen in Oosterzele. Hoewel georganiseerd voor en door de jeugd, kwamen ook algemene thema’s aan bod.
Het debat was georganiseerd door de Jeugdraad van Oosterzele in Den Amb8. Groen, #pro9860, Voluit en ZorgSaam vaardigden elk twee vertegenwoordigers af. Vlaams Belang, nochtans aangekondigd voor dit debat, daagde niet op. Peter Bosschaert van De Ambrassade modereerde. Debattle is een project van vzw Bataljong waarbij jeugdraden uit Vlaanderen en Brussel worden gestimuleerd om debatten te organiseren in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. Daar ging dus ook onze Oosterzeelse jeugdraad op in.
Groen Oosterzele had naast lijsttrekker Jeroen Logghe ook Babette Vanderhaeghen (23) uit Balegem meegenomen, make-up artist en grafisch vormgever. Orville Cottenie (lijsttrekker #pro9860) bracht zijn eveneens 23-jarige co-lijsttrekker Dahlia De Deyn uit Scheldewindeke mee die werkt in events en marketing. Voor Voluit Oosterzele waren Louise Van Hoorde (lijsttrekker maar pas 25 jaar; mondhygiëniste uit Oosterzele) en lijstduwer Filip Michiels aanwezig. ZorgSaam Oosterzele tenslotte stuurde haar jongste schepenen beiden bevoegd voor de jeugd de arena in met Pieterjan Keymeulen (33, accountant uit Scheldewindeke, bevoegd voor georganiseerd jeugdwerk) en Elsy De Wilde (35, sociaal inspecteur uit Landskouter, bevoegd voor niet-georganiseerd jeugdwerk).
Verkeersveiligheid
Na een korte voorstelling van elke lijst werden een aantal thema’s aangesneden. Bij verkeersveiligheid opperde #pro9860 het idee om Oosterzele op te delen in groene, gele en rode zones naargelang de veiligheid. Groen wil met een masterplan werken en dorpskernen verbinden met maximaal gescheiden wegen/fietspaden. Voluit wil van Oosterzele een erkende kindvriendelijke gemeente maken.
De publieksvraag ging over de N42 en daar wees schepen Keymeulen over de vele flankerende maatregelen die bij de plannen voor het ontdubbelen van de N42 waren afgedwongen. “Spijtig dat dit tegengehouden wordt door enkele individuen” stelde hij. Ook Voluit en #pro9860 toonden weinig begrip voor de nieuwe vertraging. Groen wees er op dat het vrachtverkeer ook zou verdubbelen en verwees naar de kritiek van de verkeersdeskundigen op de plannen, maar lichtte die niet in detail toe.
Mentale veiligheid
Filip Michiels wees er op dat eenzaamheid niet enkel een probleem is bij senioren. “Het is belangrijk om de drempels te verlagen, bvb. voor psychologische hulp”. Hij wil ook de UiTPAS invoeren om de drempel te verlagen en Oosterzele laten inschrijven in het charter van toegankelijke gemeentes. Schepen Elsy De Wilde wil de zaken sneller aanpakken om te vermijden dat een klein probleem te groot wordt en een aanspreekpunt integriteit dat vlot bereikbaar is voor jeugd(verenigingen). Dahlia De Deyn vindt de VRV-site een kans om zo’n ondersteuning te voorzien. Jeroen Logghe tenslotte wil de dienst jeugd uitbreiden met “welzijn” en jongeren bereiken via jongeren en hun specifieke kanalen.
Uit het publiek werd gevraagd waar jongeren terecht kunnen die niet tot een vereniging (de zogenaamde “georganiseerde jeugd”) behoren. Elsy De Wilde verwees naar het skatepark in Scheldewindeke; Dahlia De Deyn naar De Pallieter en intitiatieven als speed-daten zodat je daar ook alleen naar toe kunt. Louise Van Hoorde wil op 5 min fietsafstand een parkje of bankje en Babette Vanderhaeghen wees erop dat mensen met een verschillende geaardheid ook ergens terecht moeten kunnen.
Inspraak en participatie
Moderator Peter Bosschaert verwees naar een onderzoek waaruit blijkt dat de jeugd zich niet echt betrokken voelt in het beleid van de gemeente Oosterzele. “Er is weinig overleg maar als er iets fout loopt, wordt de jeugd wel snel terechtgewezen.”
Dahlia De Deyn lanceert voor #pro9860 het idee van een offline en online infopunt waar men een idee kan lanceren of een advies kan vragen aan de gemeente. Voor Louise Van Hoorde is de communicatieflow belangrijk. Voluit wil ook een jongerenburgemeester (tussen 16 en 25 jaar) die om de 2 jaar herkozen wordt en de adviezen van de jeugdraad kan opvolgen. Schepen Elsy De Wilde gaf toe dat ze veel geleerd heeft uit de voorbije legislatuur. Ze wil de erkenning van kindvriendelijke gemeente krijgen om zo een breed draagvlak te creëren en zegt ook veel input uit de kindergemeenteraad te halen. Schepen Cottenie stelde voor om de leden van de raden (dus ook de jeugdraad) op te leiden om de werking van de gemeente beter te leren kennen en zo de dynamiek tussen adviesraden en administratie te verbeteren.
Babette Vanderhaeghen (Groen) haalde het idee aan van een burgerbudget waar jongeren zelf over kunnen beslissen. Keymeulen wees er op dat er al projectsubsidies bestaan voor verenigingen, maar dat die misschien meer kenbaar moeten gemaakt worden. Louise Van Hoorde steunt het idee van burgerbudgetten en wil de gemeenteraad dichter bij de mensen brengen via een vragenuurtje en een “gemeenteraad op reis” waarbij die ook eens in de deelgemeenten zou vergaderen.
Had je 10 miljoen…
Dan zou Groen die investeren in fietspaden en rioleringen. Jeroen Logghe wijst er op dat Oosterzele een lage rioleringsgraad heeft en dat straalt af op de leefomgeving (nvdr voor Vlaanderen is het percentage 93%; Oosterzele zit op 89%). #pro9860 zou het in de VRV-site investeren met een gemeenschapscentrum en plaats voor sport en jeugd.
Ook Voluit wil meer openbare ruimte maar ziet ook noden in kinderopvang, sportinfrastructuur, verkeersveiligheid en wil voorrang geven aan de acute problemen bij de scouts. De VRV-site zal veel kosten en Filip Michiels mist een financieel kader en ruimtelijk ordeningsplan hieromtrent. Schepen Keymeulen is blij dat er over de VRV-site gepraat wordt en wijst er op dat de huidige meerderheid die deal heeft afgesloten tegen een scherpe prijs. “Laten we wachten op het vrijetijdsplan die het participatietraject zal voortbrengen”, aldus de schepen. Jeroen Logghe stelt dat er kleinschalig kan gestart worden op de VRV-site. “Laat de jeugd daar zelf experimenteren” stelt de Groen-lijsttrekker.
Hoewel het debat goed gecontroleerd wordt en beleefd verloopt, voel je de animositeit toenemen tussen de twee grootste politieke formaties in de huidige gemeenteraad en tussen Filip Michiels (Voluit) en Pieterjan Keymeulen (ZorgSaam) in het bijzonder. Michiels gaat er niet mee akkoord dat bij het participatietraject van de VRV-site de politici geen ideeën mogen aanbrengen, terwijl de politiek volgens hem best geplaatst is om de prioritaire problemen aan te pakken. Hij stelt dat het gemeentebestuur voorrang geeft aan het administratief centrum (AC) – verbouwing en uitbreiding van het gemeentehuis dat op €8M geraamd is – en niet aan jeugd, kinderopvang en sport. Keymeulen wijst er dan weer op dat de VRV-site 6,5 ha groot is en dat er daarom een participatietraject is opgestart om de haalbaarheid in kaart te brengen. Volgens hem kunnen pas daarna concrete plannen gemaakt worden.
Cottenie (lijsttrekker #pro9860 maar ook schepen in de huidge meerderheid) verdedigt de noodzaak om het AC te vernieuwen, al is het maar uit respect voor de personeelsleden. In de winter is het immers te koud in het gemeentehuis, in de zomer te warm. Ook Logghe wil het AC bekijken, maar wel rekening houden met een eventueel (verplichte?) fusie in de toekomst. Het moet multi-functioneel zijn.
Over de problemen rond de kinderopvang wil schepen De Wilde de administratieve last wegnemen en minder kinderen per verzorger. Het bestuur zorgde al voor opvang bij wzc De Zilverlinde. Michiels bedankte de administratie voor de korte termijnoplossingen, stelt voor om eventuele verbouwingen bij nieuwe kinderopvang (mede) te financieren en het deskundig advies rond kinderopvang uit te besteden. Cottenie wil de kinderopvang uitbesteden maar wel infrastructuur voorzien. Logghe tenslotte wil een beter statuut voorzien en de gemeente desnoods een stuk laten bijfinancieren om eigen personeel aan te trekken, terwijl de expertise bij de intercommunale kan gezocht worden.
Verder wordt nog het idee geopperd door Voluit en #pro9860 voor een subsidiemanager die de subsidiemogelijkheden voor Oosterzele maximaal gebruikt. Keymeulen merkt op dat er bij SOLVA — een intercommunale werkzaam in Zuid-Oost-Vlaanderen — reeds een medewerker is die het gemeentepersoneel regelmatig inlicht over de subsidiemogelijkheden.
Publieke ruimte
Kinderen spelen veel minder buiten dan vroeger. “Hoe krijg je ze uit hun kot?” vraagt de moderator. Van Hoorde wil de open ruimtes bereikbaar maken, Vanderhaeghen meer groene ruimtes en kinderboerderijen die ook open zijn voor individuen. De Wilde verwijst naar een reglement in Melle waar elke verkaveling verplicht een groen plekje krijgt. Ook Logghe verwijst naar een andere gemeente Anzegem waar groenplekken verplicht worden.
Groen of rode pet
Vervolgens werden de politici en het publiek een aantal stellingen gepresenteerd. Politici zetten daarop een groene (akkoord) of rode pet (niet akkoord) op. Het publiek stemde parallel mee via Mentimeter.
Op de vraag of de VRV-site voorrang krijgt op het AC zetten ook de meerderheid hun groene pet op (schepenen Cottenie, Keymeulen én De Wilde). “Is er voldoende en waardevolle publieke ruimte voor de jeugd”? Op die vraag houden enkel de CD&V-schepenen hun groene pet op. Cottenie is met zijn beweging #pro9860 langsgeweest bij de jeugd en beseft dat het niet voldoende is. Op de vraag of er minder parkeerplaatsen en meer groen en fietspaden moeten komen zet ook iedereen uiteindelijk zijn groene pet op. Michiels wil dit wel afhankelijk maken van de zone en stelt ook voor om commerciële parkings na de uren ook beschikbaar te stellen voor omliggende bewoners.
Ook de vragen of jongeren financieel moeten ondersteund worden bij kosten van mentale gezondheid en of de gemeente moet bijspringen voor de vrijetijdsbesteding wordt positief beantwoord. Van Hoorde verwijst voor dat laatste opnieuw naar de UiTPAS.
Slotwoord
De lijsten kregen elk een minuut om af te sluiten. Schepen Keymeulen vindt dat de basis gelegd is tijdens deze legislatuur; nu moet de vrijetijdsinfrastructuur op poten gezet worden. Filip Michiels ziet de noodzaak voor een onderbouwd beleid, voor een erkend kindvriendelijke gemeente (wat de liberalen al twee maal voorstelden) en vindt de realisatiegraad van het huidig bestuur (30% t.o.v. de beloftes) onvoldoende.
Dahlia De Deyn herhaalt haar idee van een infopunt en wil workshops organiseren met alle verenigingen. Jeroen Logghe tenslotte wil meer participatie, de jeugdraad versterken en in meer dossiers betrekken en stelt dat meer straatgroen de jeugd zal prikkelen om buiten te spelen.
De moderator en deelnemende politici kregen nog een attentie van de organisatoren, die kunnen terugblikken op een geslaagd event en mooie opkomst.
Mooie weergave van het debattle, waarvoor dank , fijn om nog eens de standpunten te kunnen nalezen van iedereen ! Bedankt voor de aangename leesstijl . Vriendelijke groeten Mia Waterloos Pro9860