Het gemeentebestuur van Oosterzele kiest voor een financieel realistische aanpak: een doordachte renovatie van het bestaande gemeentehuis. De plannen markeren een duidelijke koerswijziging. De oppositie is kritisch.
“Het gemeentehuis is aan vernieuwing toe – zowel qua uitstraling als qua functionaliteit,” zegt burgemeester Orville Cottenie. “We willen de inwoners van Oosterzele in degelijke ruimtes kunnen ontvangen, onze medewerkers verdienen een aangename, veilige en efficiënte werkplek en ook onze raadszaal voldoet niet meer aan de hedendaagse verwachtingen.”
Na een grondige studie van de financiële situatie van de gemeente kiest het schepencollege voor een gefaseerde renovatie. De eerste stap: de verbouwing van het voormalige bankkantoor naast het huidige gemeentehuis, dat al eigendom is van de gemeente. Ook het geklasseerde Vredegerecht en de achterliggende gebouwen worden aangepakt. Op langere termijn volgt een herbestemming van de naastliggende site van de voormalige parochiale kring.
Schepen van patrimonium Filip Michiels licht toe: “Bij het opstellen van het meerjarenplan werd duidelijk dat er de komende jaren andere prioriteiten zijn voor onze inwoners en verenigingen. Een volledig nieuw administratief centrum hiermee combineren is financieel helaas niet haalbaar. We willen investeren in projecten die het verschil maken voor onze inwoners en verenigingen. Daarom kiezen we voor een realistische oplossing binnen een beschikbaar budget die de noden wél invult.”

De OCMW-diensten blijven beschikbaar in het Sociaal Huis en de politie blijft voorlopig gehuisvest op Windekekouter. Intercommunale Solva werkt een concreet renovatietraject uit.
Deze keuze toont aan dat Oosterzele inzet op efficiënt ruimtegebruik, zuinig omgaat met publieke middelen en het behoud van waardevol erfgoed.
ZorgSaam spreekt van “De Barak van Oosterzele”
Wat aanvankelijk het moderne “Huis van de Oosterzelenaar” moest worden, dreigt “De Barak van Oosterzele” te worden: een chaotisch en slecht onderbouwd renovatieproject. Dat laat de christendemocratische oppositie van ZorgSaam weten in een persmededeling.
Wat als een besparingsmaatregel werd voorgesteld, is volgens gemeenteraadslid Christ Meuleman een politiek compromis zonder degelijke kostenanalyse of langetermijnvisie. Renovatiekosten dreigen op te lopen door strengere normen, en eerdere investeringen lijken nu verspild.
Daarnaast werd er volgens ZorgSaam-fractieleider Pieterjan Keymeulen geen overleg gepleegd met het personeel en is er geen formeel advies van het managementteam ingewonnen. De plannen om alle diensten onder één dak te verenigen, worden verlaten, terwijl externe partners zoals Solva en de architect opnieuw moeten beginnen.