In de nacht van zaterdag 24 op 25 februari brak brand uit in de gebouwen van de jeugdbewegingen KSA en Scouts in Achterdries. De brand werd veilig geblust. Er vielen geen gewonden. Sinds de brand nam de gemeente Oosterzele initiatieven om de betrokkenen te helpen en te informeren.

Asbest

In het gebouw bevonden zich asbesthoudende materialen. Door de brand is het mogelijk dat er asbestvezels in de lucht zijn vrijgekomen in de buurt. De brandweer stelde op basis van de windrichting een straal op waarbinnen dat het geval kan zijn.

De getroffen buurtbewoners krijgen sinds zondagnacht regelmatig adviezen over hoe te handelen en informatie over de situatie. De aangestelde asbestdeskundige neemt stalen om te controleren of en waar er asbestdeeltjes verspreid werden. Als het stalenonderzoek bevestigt dat er asbest is verspreid, komt een gespecialiseerde firma die opruimen.

Omdat de werknemers van die firma bijna dagelijks met asbest omgaan en direct met het asbest in aanraking komen, zullen zij beschermende kledij dragen.

Voor buurtbewoners is het risico zo klein dat ze geen beschermende kledij nodig hebben.

Infrastructuur

Scouts en KSA kunnen hun werking voorlopig verderzetten op het grasveld en de speelplaats van GILO Oosterzele. Bij slechte weersomstandigheden wijken ze uit naar de turnzaal en in uiterste nood naar de refter. De directie van het GILO maakt later deze week afspraken met de verenigingen. Opslag van divers (spel)materiaal kan in een  vrije kantoorruimte van de gemeente die in de buurt ligt. De gemeente steunt de getroffen verenigingen. Als ze dit jaar zalen huren voor de organisatie van evenementen is het gebruik van de zaal kosteloos. Die maatregel blijft het hele jaar geldig. Bij aanvragen biedt de gemeente ook logistieke ondersteuning. Op die manier wil het gemeentebestuur de verenigingen mee door die moeilijke periode helpen.

Sanering tuinen

De VRT meldt dat een gespecialiseerd bedrijf gestart is met de sanering van 9 tuinen waar asbest viel na de brand:
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/03/02/gespecialiseerd-bedrijf-start-met-sanering-van-9-tuinen-in-ooste/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *