Dit voorjaar worden er in Oosterzele 200 vallen gemaakt en geplaatst om de Aziatische hoornaar af te vangen; een invasieve wespensoort die een ernstige bedreiging vormt voor onze bijen. U kan helpen om deze vallen te bouwen op 17 maart in ’t IJzeren Hekken in Landskouter tijdens een workshop georganiseerd door ’t Seizoenscafé. Die wordt ingeleid door onze imkers en financieel gesteund door de gemeente.

Invasieve soort

De Aziatische hoornaar komt uit China en is in 2004 met een lading aardewerk in Frankrijk beland. Van daaruit deinde de exoot langzaam maar zeker uit naar het noorden. Het eerste nest in Vlaanderen dateert van 2017 in Poperinge. Ondertussen is de soort wijdverspreid in België en Nederland.

In tegenstelling tot de Europese, vormt de Aziatische hoornaar een heuse bedreiging voor de bijen, die geen verweer kennen tegen diens aanvallen. Vorig zomer lichtten de Oosterzeelse imkers de problematiek toe tijdens een informatienamiddag in Landskouter. Hoe onderscheid je de Europese en Aziatische hoornaar, hoe verloopt het seizoen (het primair en secundair nest), hoe kan de Aziatische hoornaar bestreden worden, … U kan dit nalezen via deze link: landskouter.be/2023/08/strijd-tegen-de-aziatische-hoornaar.

Tweehonderd vallen

Om de Aziatische hoornaar optimaal te bestrijden zouden er 10 vallen moeten geplaatst worden per vierkante kilometer. Voor Oosterzele komt dit neer op meer dan 400 vallen. Vorig jaar werden er een 40-tal uitgezet. Via een Europese campagne dit voorjaar krijgt elke gemeente 6 vallen. Na een vergadering met de imkers besloot de gemeente om dit aantal sterk op te trekken en materialen te financieren voor 200 vallen.

Help onze bijen door mee vallen te knutselen voor de Aziatische hoornaar

Help mee tijdens een workshop op 17 maart

Tijdens een workshop in Landskouter op zondag 17 maart zal gestart worden met de bouw van die vallen, namelijk een plastic bakje waarin twee trechters gemonteerd worden en lokstof zal geplaatst worden.

De workshop wordt georganiseerd door vzw Seizoenscafé en ingeleid door professor emeritus dr. Frans Jacobs en begeleid door imkers Philippe De Landsheere en Bart Vermeir. Daarna bouwen we samen zo veel mogelijk vallen.

Deelnemers kunnen per gezin een val meenemen en thuis plaatsen. We vragen wel een engagement om de vangsten te melden en de lokstof regelmatig aan te vullen. Dit wordt allemaal toegelicht tijdens de workshop. De overige vallen zullen via de imkers zo strategisch mogelijk geplaatst worden in de gemeente.

Opnieuw te gast in Landskouter: (nlnr) Professor Frans Jacobs en imkers Philippe De Landsheere en Bart Vermeir (foto Ulrik De Wachter)

Praktische informatie

Wat? Workshop Aziatische hoornaar.

Waar? IJzeren Hekken, Rooberg 38 te Landskouter.

Wanneer? Zondag 17 maart 2024 om 14u.

Inschrijven: online via seizoenscafe.be/hoornaar.

Kost? €5 per persoon, inclusief drankje tijdens de workshop.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *