De Aziatische hoornaar is een bedreiging voor de bijen en de biodiversiteit. De gemeente Oosterzele wil de voortplanting van die soort samen met de imkers en de inwoners tegenhouden. Vanaf 21 maart konden inwoners van Oosterzele een lokval afhalen in gemeenschapscentrum De Kluize. De voorraad vloog in een dag de deur uit. Wie nog een lokval wil, kan zich inschrijven op de wachtlijst.

De Aziatische hoornaar komt uit China en is in 2004 met een lading aardewerk in Frankrijk terechtgekomen. De soort deinde daarna heel snel uit en is vandaag overal massaal aanwezig. In tegenstelling tot de Europese hoornaar is de Aziatische soort een bedreiging voor de bijen en de biodiversiteit. Het is zeer belangrijk om de opmars van die exoot te stoppen. Daarvoor zijn ongeveer 10 vallen per vierkante kilometer nodig. Voor Oosterzele komt dat neer op 400 vallen.

Na een vergadering met de imkers besloot de gemeente om haar steen bij te dragen en het materiaal te kopen voor 200 vallen. Het Seizoenscafé uit Landskouter had toen al beslist om op 17 maart een workshop te organiseren onder begeleiding van professor emiritus dr. Frans Jacobs en imkers Philippe De Landsheere en Bart Vermeir. Daar werd een praktisch stuk aan gebreid om die lokvallen ineen te knutselen, met de hulp van een 30-tal vrijwilligers. Elke vrijwilliger nam een val mee naar huis.

De 200 vallen werden in Landskouter geassembleerd tijdens een workshop van het Seizoenscafé, door vrijwilligers en de imkers van Oosterzele.

De overige vallen konden inwoners afhalen in gemeenschapscentrum De Kluize. Op een dag vloog de hele voorraad deur uit. Wie nog een val wil, kan zijn naam op de wachtlijst noteren.

Burgemeester Johan Van Durme verduidelijkt de inbreng van de gemeente: “Oosterzele is een bij-vriendelijke gemeente. Het is vanzelfsprekend dat we de actie financieel en logistiek ondersteunen. Dat het zo een succes zou zijn is buiten alle verwachtingen. Wie nog een val wil, geeft best zijn naam door. Van zodra ze opnieuw ter beschikking zijn, zullen we de mensen contacteren”, aldus de burgemeester.

Inwoners die nog een lokval wensen, geven hun contactgegevens door via reservaties@oosterzele.be of ter plaatse bij gemeenschapscentrum De Kluize (1ste verdieping), Sportstraat 3 in Scheldewindeke .

Het gemeenschapscentrum is toegankelijk van maandag tot donderdag, doorlopend van 8.30 uur tot 16.30 uur, op vrijdag van 8.30 uur tot 13 uur,op maandagavond van 18 uur tot 20 uur. Het gemeenschapscentrum is gesloten op paasmaandag 1 april.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *