Erfgoed Viersprong is tien jaar oud. Om dat te vieren organiseerde het op 2 oktober een erfgoedfestival in de Tuinbouwschool van Melle.

Toespraak voorzitter

In het bijzijn van Vlaams minister Matthias Diependaele sprak de voorzitter van Erfgoed Viersprong Bertrand Vrijens de aanwezigen toe. Hij somde graag de concrete verwezenlijkingen van de vereniging op. Het dielectenboek van Professor Johan Taeldeman, de ondersteuning van Houtem Jaarkmarkt, het project Tracé Travak over de arbeidsmobiliteit in de vorige eeuwen en de inventarisatie van de reuzen in het projectgebied.

Meer recent is er Uit goeie grond over het tuinbouwverleden. Het aansluiten van Destelbergen en Lochristi vijf jaar geleden en de keuze van de Tuinbouwschool voor dit festival zijn daar niet vreemd aan. De voorzitter kondigt aan dat de werking verzekerd is tot 2026 – mét de steun van Vlaanderen en de zes deelnemende gemeenten.

De vereniging wil in de toekomst inzetten op integrale erfgoedwerking en met focus op mensen. Het zal ook de zoektocht ondersteunen naar de toekomst van het religieus erfgoed. Verder zijn er nog ideeën rond het aanleg van de snelwegen (E40, E17, R4), circuserfgoed en feestcultuur. De voorzitter sloot af met dank aan de bestuurs- en personeelsleden en de vele actoren uit het erfgoedveld.

https://www.instagram.com/p/CUh0usCMJ1q/
Sfeerbeelden van het erfgoedfestival ter viering van 10 jaar Erfgoed Viersprong

Erfgoedfestival

Het erfgoedfestival zelf was publiek toegankelijk en bood een waaier aan activiteiten. Bezoekers werden met retro-bussen gependeld van bij Fluvius. Bij aankomst was er een retrofotostudio georganiseerd door Fotoclub Iris Melle.

Er waren workshops over kruiden, vilten, houtsnijden en over dateren van oude foto’s en taxeren van erfgoedobjecten. Je kon lezingen bijwonen over eigentijds erfgoedwerk en messen ontwerpen uit afval. Op de koer van de school stonden tal van standjes van erfgoedverenigingen en er was muziek en dans. Vrijwilligers van de Gallische Hoeve katapulteerden je terug naar de ijzertijd.

Historiek

De “Erfgoedcel Viersprong Land van Rode” startte in 2011 onder inpuls van Moortselenaar Paul Cottentie met twee voltijdse medewerkers, waarvan Ans Van de Cotte nu nog steeds actief is. Ze werken vanuit het Erfgoedhuis in Moortsele, aanvankelijk voor de vier gemeenten Oosterzele, Merelbeke, Melle en Sint-Lievens Houtem.

Tien jaar later zijn Lochristi en Destelbergen komen aansluiten en is er een team van vier medewerkers. Het bestuur is in handen van de schepenen van cultuur en een raadslid van de oppositie van de deelnemende gemeenten. Sinds 2012 is Merelbekenaar Bertrand Vrijens voorzitter. Hij is ex-schepen van cultuur en thans gemeenteraadsvoorzitter in Merelbeke.

De vereniging ondersteunt het roerend, onroerend en immaterieel erfgoed en die via een loketfunctie waar eenieder terecht kan, de inventarisatie en ontsluiting van erfgoed, het opzetten van publieksprojecten en een algemeen ondersteunende functie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *