In Oosterzele hebben tal van gezinnen zich opgegeven om vluchtelingen op te vangen via de campagne #PlekjeVrij. Het OCMW en de gemeente werken proactief aan acties om ondersteuning te bieden en om de opvang bij gastgezinnen vlot te laten verlopen. Het wil daarbij inzetten ook op een buddysysteem.

Het aantal fluctueert, maar op dit moment zijn er 36 gezinnen in Oosterzele die zich willen engageren als opvanggezin, voor in totaal 114 opvangplaatsen. Drie gezinnen vangen al vluchtelingen op. Die vluchtelingen bevinden zich in een zeer kwetsbare positie. De overheid wil zoveel mogelijk risico’s uitsluiten en zorgen voor een veilige opvangplaats, onder meer door verplichte woonstcontroles. Tijdens die huisbezoeken hebben mogelijke gastgezinnen ook vragen gesteld en hun noden aangegeven, zoals hulp bij de vele stappen die komen kijken bij het begeleiden van een vluchteling. Het OCMW en de gemeente zullen nu inzetten op een buddysysteem.

Oosterzelenaren hebben al 114 plekken aangeboden om Oekraïnse vluchtelingen op te vangen

Eens vluchtelingen zijn gearriveerd, staan gastgezinnen voor de uitdaging om elkaar te leren kennen, goede afspraken te maken, vluchtelingen te begeleiden naar allerlei instanties en hen wegwijs maken in het leven in België. Sommigen schakelen daarvoor buren en vrienden in zodat ze kunnen rekenen op een netwerk. Als extra ondersteuning nodig is, kunnen ze dat laten weten aan de maatschappelijk werker van het OCMW die de vluchteling begeleidt of aan de gemeente. Volgens de noden kan een vrijwilliger dan de rol van buddy van een vluchteling op zich nemen en hem begeleiden bij administratieve stappen, als tussenpersoon bij instanties, als infoverstrekker bij hoe het leven in Oosterzele verloopt enzovoort.

Het OCMW en de gemeente Oosterzele zetten daarnaast hard in op gerichte communicatie naar de (kandidaat-)opvanggezinnen. Vanuit de federale en Vlaamse overheid verschijnt gaandeweg info voor vluchtelingen en handvaten voor gastgezinnen. Die communiceert het lokaal bestuur systematisch naar de opvanggezinnen, aangevuld met lokale info. Op die manier wil het lokaal bestuur mensen wegwijs maken in de administratieve stappen en hulpbronnen die beschikbaar zijn. Die info is ook gebundeld op de website: https://oosterzele.be/info-voor-opvanggezinnen.html.

Het lokaal bestuur monitort verder de noden van opvanggezinnen en vluchtelingen, en zal daar waar mogelijk verder op inspelen.

Wie zich wil inzetten als buddy kan zijn naam en contactgegevens doorgeven via info@oosterzele.be.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *