De energiecrisis treft iedereen, ook onze gemeente. De temperatuur in de gemeentelijke gebouwen wordt verlaagd tot 19°C. Vanaf 5 december zal de openbare verlichting gedoofd worden tussen 23u ’s avonds en 5u ’s ochtends, behalve in het weekend en op gewestwegen.

Iedereen ondervindt het aan den lijve: gas- en elektriciteitsfacturen stijgen naar ongekende hoogtes. Zo ook voor ons gemeentebestuur. Bij eenzelfde energieverbruik als in 2019 (pré-coronajaar) zouden de uitgaven van Oosterzele voor gas en elektriciteit verdrievoudigen tot meer dan 900.000 € per jaar.

Net zoals bij u thuis neemt de gemeente daarom maatregelen om die stijgende factuur zo goed en zo kwaad mogelijk op te vangen. De temperatuur in openbare gebouwen wordt met 2°C verlaagd tot een richttemperatuur van 19°C. Kom je naar het gemeentehuis, het OCMW, De Kluize of de scholen van het GILO? Kleed je dan warm want het kan er kouder aanvoelen. De bisschoppen vragen trouwens aan de kerkfabrieken om ook daar de verwarming een paar graden lager te zetten.

Gemeentelijke diensten gaan oudere lampen met ledverlichting vervangen en er wordt actief gelet op andere zaken zoals sluimerverbruik, nazicht van timers op verlichting en het gebruik van bewegingsdetectoren.

In Oosterzele Dorp zal de kerk niet langer belicht worden, maar de straatverlichting blijft ’s nachts branden omdat het een gewestweg is

Straatverlichting uit tijdens de week tussen 23u en 5u

Het vervangen van de openbare verliching met led-armaturen is al ingezet sinds 2015 en wordt voortgezet. Reeds 36% van de Oosterzeelse straatverlichting is vervangen door zuiniger leds en daarmee zit de gemeente net boven het Vlaams gemiddelde. Daar waar mogelijk wordt al gedimd tot 50%. Het gemeentebestuur heeft opdracht gegeven aan Fluvius om de openbare verlichting te doven tijdens de week (zondagnacht tot en met donderdagnacht) tussen 23u ’s avonds en 5u ’s ochtends. Dat zal starten op maandagavond 5 december.

Uitzonderingen zijn dus de weekend-avonden (vrijdag- en zaterdagnacht) voor de veiligheid van zij die uitgaan. Op gewestwegen zal de straatverlichting blijven branden — ook tijdens de week — aangezien dit valt onder de bevoegdheid van Vlaanderen. We spreken dan onder andere over de Lange Munte-Stationsstraat-Windekekouter-Dorp-Keiberg (N415), Geraardsbergsesteenweg (N465) en uiteraard de N42 — alle wegen met een N nummer dus. Omdat Fluvius die mogelijk niet afzonderlijk kan regelen kan het zijn dat in aanpalende straten eveneens het licht blijft branden.

Monumenten niet langer verlicht

Ook de monumentverlichting wordt uitgeschakeld – tijdens de week én in het weekend. Voor de kerstverlichting blijft zoals vorig jaar, waar er worden meer niet-verlichte kerstversiering voorzien zoals fluorescerende pakjes of ornamenten. Volgend jaar zal er gekeken worden naar extra maatregelen zoals de optimalisatie van de openingstijden van gemeentelijke diensten, betere monitoring van het energieverbruik en het plaatsen van nieuwe of uitbreiden van bestaande zonnepaneelinstallaties.

Zoek je een origineel eindejaarsgeschenk? Check 9860.be !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *