Negen maanden na de aankondiging van de nieuwe lokale politieke beweging van Orville Cottenie organiseerde #pro9860 haar eerste publiek event op zondag 24 september: een sfeervol ontbijt in De Rots te Scheldewindeke dat veel weg had van een geboortefeest. #pro9860 deelde haar reis en ambities met de aanwezige supporters en stelde haar actieve leden voor.

“De voorbije negen maanden waren onvergetelijk,” verklaarde oprichter van #pro9860 Orville Cottenie. “Je kunt het een beetje vergelijken met een zwangerschap. Na 9 maanden spanning is er dan de blije gebeurtenis: de geboorte. Vandaag vieren we als het ware ook een geboorte: ons allereerste evenement.”

De oprichting van #pro9860 begon op 30 december 2022, toen de beweging werd aangekondigd als een neutrale, onafhankelijke, en onpartijdige politieke kracht in Oosterzele. De oprichter was echter niet alleen en werd snel vergezeld door twee medeoprichters, Christophe De Langhe en Tristan Mees. Samen begonnen ze aan hun missie om een nieuwe lokale politieke beweging op te bouwen.

Op de bovenste foto vlnr: Elisa De Vogelaere, Caroline Van Kerckhove, Virginie Buyse,
Vanessa Moreels, Els De Corte, Valerie Meersschaut, Tristan Mees, Orville Cottenie,
Mia Waterloos, Alexander Platteeuw, Jorick Vandaele, Christophe De Langhe,
Steven Rouckhout, Tom De Block en Bart Dewaele

Wat begon als een kleine groep van drie groeide snel uit tot een beweging met een groeiend aantal betrokken burgers die allemaal geloven in het potentieel van #pro9860 om een positieve verandering in de lokale politiek te brengen. In februari hield #pro9860 haar eerste officiële bestuursvergadering en in maart werd de beweging officieel voorgesteld.

Input via enquête

#pro9860 lanceerde ook een enquête op haar website, waarin de inwoners van Oosterzele hun ideeën, bezorgdheden en voorstellen konden delen. De participatie was overweldigend en gaf de beweging waardevolle inzichten om hun politieke programma te vormen.

Orville Cottenie stelt zijn ploeg voor tijdens het ontbijt van #pro9860

Met een focus op onafhankelijkheid en luisteren naar de inwoners, is #pro9860 een programma aan het ontwikkelen dat wordt geschreven in samenwerking met experts, verenigingen én de burger zelf. Zo lanceerde de trotse oprichter tijdens het event het symbolische “Oor”, wat symbool staat voor luisteren naar de inwoners en het integreren van hun input in het verkiezingsprogramma.

Ambities

En #pro9860 is ook zeer ambitieus: “We zijn vastbesloten om door te gaan met het bouwen aan haar visie voor Oosterzele en ambieert om de grootste politieke fractie te worden bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2024.”, zo verklaarde de oprichter.

Voor meer informatie over #pro9860 en hun initiatieven, kunt u terecht op hun website  www.pro9860.be en zich inschrijven voor hun nieuwsbrief.

Nieuwe dynamiek

De nieuwe beweging van Cottenie brengt een nieuwe dynamiek teweeg in de Oosterzeelse politiek. Ook de liberalen herpositioneren zich met een vervelling tot Voluit Oosterzele en het aanttrekken van enkele CD&V’ers. Het is wachten of de christendemocraten iets in petto hebben. We weten ook dat Vlaams Belang opnieuw opkomt en natuurlijk ook de N-VA en Groen. Een zeer ruim speelveld dus.

De gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 zullen de eerste zijn zonder stemplicht. Bovendien krijgt de lijst met het meest aantal stemmen initiatiefrecht: gedurende twee weken mag die proberen een coalitie op de been te brengen die een meerderheid heeft in de gemeenteraad.

Het zijn allemaal elementen die de verkiezingen in Oosterzele van volgend jaar extra spannend maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *