9860: van Zuid naar Noord

Op een zondagmorgen wandelen we van het meest zuidelijk punt in Oosterzele naar het meest noordelijk. We vertrekken aan het Hof van Oranje in Balegem, net over de N46 Oudenaarde-Aalst. Onze eindebestemming is het Aelmoeseneibos in Landskouter, waar de Molenbeek voortkabbelt in de Gondebeek. Je kan de 14 km lange wandeling visueel volgen op het instagramaccount 9860.be.

Deel I – Hof van Oranje tot de Watermolen (zie verder)

Deel II – Sint-Martinus tot Sint-Christoffel

We houden van eenrichtingswandelingen. Je loopt niet in een cirkel of hoeft halverwege geen rechtsomkeer te maken. Hoe geraak je dan terug bij je beginpunt? Wel, in dit geval wandelen we parallel met de spoorlijn. Woon je in het noorden van Oosterzele, neem dan eerst de trein naar Balegem-Zuid waar je de wandeling kan starten. Woon je in het zuiden, dan kan je op het einde van de wandeling vanuit Landskouter terugsporen naar Balegem-Zuid. Beide stations worden sinds december 2020 ook op zaterdag en zondag bediend.

Na wat opzoekwerk blijkt het meest zuidelijk stukje Oosterzele het café/restaurant/feestzaal Hof Van Oranje te zijn. Er liggen een aantal percelen Oosterzeels grondgebied net ten zuiden van de Oudenaardse Steenweg (N46). Even verder ligt Elene, een deelgemeente van Zottegem. Het Hof van Oranje en de nabijgelegen historische hoeve Hof van Nassau verwijzen naar de Nederlandse troepen die er verzamelden in de aanloop naar de slag van Waterloo.

We wandelen noordwaarts langs de Balegemstraat. Even voorbij het Hof van Nassau staat een poort met opschrift ‘Eau Minérale de Baelegem’. Het verwijst naar een een bronwaterbedrijfje uit jaren ‘30. Het stopte evenwel bij de aanvang van de Tweede Wereldoorlog.

https://www.instagram.com/p/CL37gJaB86x/
Eau Minérale de Baelegem – dit bierviltje van het bronwaterbedrijf uit de jaren ’30 is een collector’s item

Even verder komen we aan het station van Balegem-Zuid. Rechts staat een vervallen huis. Het oogt niet fraai maar anderzijds biedt het wel iets voor het fotografisch oog. Er staat ook een klein stationsgebouw op het perron.

We wandelen verder langs Walzegem. Het Waterhof aan de rechterzijde biedt een mooi zicht met de opkomende zon. Het is een 17e eeuwse omgrachte hoeve.

https://www.instagram.com/p/CL8hCTZhJfo/

We slaan rechts de Leenstraat in en vervolgens links de Koekebroodstraat. Die straat loopt over in een betonnen paadje langs de velden. Deze Verleysensweg komt uit in de Apostelstraat, waar we rechts afslaan tot aan de Molenbeek. Die ontspringt hier vlak bij. We zullen de stroom van de beek vaak tegenkomen tijdens onze wandeling tot aan het eindpunt in het Aelmoeseneiebos.

Zottegemsche weg

Net voorbij de beek slaan we links de Apostelhoekweg in tot aan Terstraeten. Onderweg passeren we een hoeve en boomkwekerij. De rijen steunstokken vormen een mooi decor voor een perfect symmetrische foto.

https://www.instagram.com/p/CMQMzNDBydP/

In Terstraeten gaan we naar links op zoek naar de Zottegemsche weg, een trage weg die loopt tot bij de kruising van Broek en de Rooigemstraat. Het is even opletten want de weg ligt tussen enkele huizen, naast nummers 11 en 13. Onderweg kom je een hele grote boomstronk tegen en een originele brievenbus.

https://www.instagram.com/p/CMooAquBW6y/

We wandelen door Balegem dorp langs de Rooigemstraat en Gootje. Onderweg leren we Perijo kennen, een streekbier gemaakt door drie Zottegemse hobbybrouwers. Aan het rond punt Gootje/Houte staan drie uit ijzer gesmede duiven van de hand van de Landskouterse siersmid Roger Bockstaele. Eentje staat bovenaan een Balegemse steen. Roger gebruikte tot 348 ijzeren veertjes per duif, die stuk voor stuk gepuntlast werden, van onder te beginnen. Op de parking bij het rond punt staat elke zondagmorgen een groot groentenkraam.

Via de Poststraat komen we aan de kruising met de Molenbeekstraat. Links staat een oude garagepoort met kantelen gevel.

https://www.instagram.com/p/CMzacV0hLur/

Muldershof

Een goede 150 meter verder slaan we rechts het Muldershof in. Een pad leidt tot de Watermolen van Balegem die dateert van midden de 15e eeuw. De molenaarswoning en andere gebouwen in het Muldershof vormen een mooi geheel. Van op de brug aan de watermolen heb je een mooi zicht op de Sint-Martinuskerk en zie je hoe de Molenbeek gekanaliseerd wordt in het centrum van Balegem.

https://www.instagram.com/p/CM6pgl2BlMz/

Lees het vervolg van onze tocht in Deel II – Sint-Martinus tot Sint-Christoffel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *