9860: van Zuid naar Noord (deel 2)

Op een zondagmorgen wandelen we van het meest zuidelijk punt in Oosterzele naar het meest noordelijk. We vertrekken aan het Hof van Oranje in Balegem, net over de N46 Oudenaarde-Aalst. Onze eindebestemming is het Aelmoeseneibos in Landskouter, waar de Molenbeek voortkabbelt in de Gondebeek. Je kan de 14 km lange wandeling visueel volgen op het instagramaccount 9860.be.

Deel II – Sint-Martinus tot Sint-Christoffel

Na bezoek aan de 16e eeuwse watermolen van Balegem stappen we even binnen in de Sint-Martinuskerk, die dateert van 1866. Via de Pastorieberg zakken we terug af naar de Molenbeek die hier diep in de Balegemse dorpskom snijdt. Een verzorgd wandelpad brengt ons naar het kerkhof van Balegem met levensgroot gekruisigd Christusbeeld.

https://www.instagram.com/p/CNLHphOhlBQ/

We werpen nog een blik op het kerkhof en de kerk en trekken verder noordwaards via Vrijhem.

https://www.instagram.com/p/CNNQeM0Bo7V/

Aan de splitsing met Waterrad en de Duivelskapelweg kan je deze laatste eventueel inslaan om het Duivelskapelletje te bezichtigen. Dat geeft de strijd weer tussen Sint-Martinus en de Duivel. Van daaruit heb je zicht op de kerktorens van Balegem, Scheldewindeke en Oosterzele.

Links van het kruispunt met Waterrad trekt een kleurrijk geveltje onze aandacht.

https://www.instagram.com/p/CNQLiGShOan/

Waar Vrijhem overloopt in de Pastoor de Vosstraat zijn we in Scheldewindeke beland. Rechts in Hettingen toornt de Windekemolen hoog boven het landschap uit. Het is de omvangrijkste – in horizontale doorsnede – nog bestaande staakmolen in Oost-Vlaanderen en is eigendom van de provincie. De oorspronkelijke molen dateert van de 14e eeuw. Hij brandde begin 20e eeuw volledig af. Hector De Visscher liet een andere molen plaatsen uit het Henegouwse Marcq, waardoor hij ook wel Vissersmolen genoemd wordt.

https://www.instagram.com/p/CNh9c0pBO3F/

We volgen de Pastoor de Vosstraat verder en slaan links de Sint-Kristoffelstraat in op weg naar de gelijknamige kerk van Scheldewindeke. De Marktwegel loopt langs een grote vijver. In de kerk bezoeken we de patroonheilige Sint-Christoffel. Hij wordt ook Christusdrager genoemd en wordt meestal afgebeeld met een kind in de nek.

https://www.instagram.com/p/CNpIYzihffJ/

De kerk dateert van de 12e eeuw maar kreeg meerdere uitbreidingen in de 19e eeuw, waaronder deze doopkapel in gekapte grijze natuursteen.

https://www.instagram.com/p/CNunoEzBJcE/

Langs de Hofkouter, Beuken- en Dennenlaan komen we in de Dreef terecht aan de rand van de dorpskom van Windeke. Naast een hoeve slaan we een trage weg in richting het overstromingsgebied van Moortsele.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *