Op de Oosterzeelse gemeenteraad van donderdag 20 mei 2021 werd Moortselenaar Gerard Vekeman het ereburgerschap van Oosterzele toegekend. Gerard is volkszanger, auteur-componist, kunstschilder, beeldhouwer en dichter. Hij heeft zich op heel veel vlakken ingezet om Moortsele/Oosterzele op de kaart te zetten.

De gemeenteraad kan éénmaal per jaar het ereburgerschap toekennen. Een voordracht van een kandidaat wordt ingediend door één of meerdere gemeenteraadsleden, een adviesraad, een individueel persoon, een instelling of een door één of meer door de gemeente erkende verenigingen bij het college van burgemeester en schepenen. Het college van burgemeester en schepenen ontving een voordracht voor het toekennen van de titel aan de heer Gerard Vekeman.

Fotomoment bij Gerard thuis naar aanleiding van zijn titel van ereburger van Oosterzele (foto AVS)

Zijn vele schilderijen stelde hij tentoon in 1973 in de lagere school in Moortsele, in 1979 in de Garve in Baaigem, in 1979 in de Generale Bank in Gent, in 1981 in de lagere school in Bottelare, in 1984 in het gemeentehuis in Horebeke, eveneens in 1984 in de Leefschool in Oosterzele, in 1985 opnieuw in de lagere school in Bottelare, in 1985 opening van zijn eigen atelier, in 1992 in ASLK in Gent in 1992 in de tuinbouwschool in Melle. De tentoonstelling in 1997 in het Museum Leon De Smet in Deurle was een groot succes was. Verder volgden nog tentoonstellingen in 1998 in Galerij Deurle Dorp, in 2006 in onze bibliotheek en in 2016 in de kerk te Moortsele.

In 2008 bracht Vekeman een 155 pagina tellend boek uit die een mooie selectie weergeeft van Vekeman’s tekeningen, schilderijen en beeldhouwwerken uit zijn 37 jaar als kunstenaar en dit naar aanleiding van zijn 75e verjaardag.

Ikke met de Rikke

Zijn zangcarrière begon ergens eind de zeventiger jaren waarin het Jaar van het Dorp een belangrijke plaats innam. Mevrouw Rika De Backer, destijds minister van cultuur vroeg hem op te treden voor de Vlaamse gemeenschap in het pakket kleinkunst.

Gerard schreef de zelf de teksten van zijn liedjes .Één van zijn succesvolste nummers “Ikke met de rikke” maar ook “Wat zouden we zonder dorpje zijn“ werden op de Vlaamse radiozenders veel gedraaid waardoor hij in gans Vlaanderen bekendheid verwierf. Hij schreef een goede 500 liedjesteksten zowel in dialect als ABN waarvan er een goede 160 op single of op CD werden uitgebracht.

Van Gerard zijn literair talent kan je genieten in meerdere dichtbundels die werden uitgegeven. Als beeldhouwer is hij wat minder bekend.

Gerard kreeg ook het bezoek van bekende Vlamingen zoals de bekende Gentenaar Freek Neyrinck, onlangs overleden radioicoon Lutgart Simons, Ro Burns van de VRT, ex minister van cultuur Joke Schauvlieghe, professor Frans Pauwels die aan de basis lag van zijn zangcarrière, professor Johan Taeldeman die ook al ereburger van Oosterzele werd, priester- dichter Albert De Vos, André en Gabriëlle Demedts broer en zus schrijver en dichteres.

Ferdinand Snellaertprijs

De kers op de taart tot nu toe was de Dr. Ferdinand Snellaertprijs die hem 7 jaar geleden in het gemeentehuis van Oosterzele werd overhandigd voor zijn liederenbundel “Toeven tussen de notenbalken”.

Gerard Vekeman kreeg in 2013 de Ferdinand Snellaertprijs

Op 9 oktober 2017 werd dhr. Vekeman door de gemeente Oosterzele gehuldigd als één van de verdienstelijke personen. Hij schonk een kunstwerk (zelfportret) aan de gemeente en werd daarvoor in de bloemetjes gezet.

Zelfportret van Gerard Vekeman aan zijn hekken achteraan zijn tuin met zicht op de Beekstraat in Moortsele (foto www.gerardvekeman.be)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *