EVA Oosterzele reikt jaarlijks de Nobelprei uit aan aan een persoon of organisatie die het voorbije jaar in Oosterele een opmerkelijke veggie bijdrage leverde tot een meer plantaardige, gezonde, milieu- en diervriendelijke samenleving. 

Ook dit jaar kon het publiek meestemmen en dit werd opnieuw een levendig online gebeuren: de stemming werd gedeeld, gepromoot, besproken, uitgehangen en resulteerde in een nek-aan-nek-race. De laureaat 2021 werd uiteindelijk Cream&Crunch, een ijsjeszaak in het centrum van Velzeke. Joris Van Crombrugge, de zaakvoerder van Cream&Crunch, levert opmerkelijke inspanningen om ook veganisten en/of mensen met lactose-intolerantie tegemoet te komen door een groot aanbod van 100% plantaardige alternatieven te voorzien.

De Oosterzeelse afdeling van Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA) reikt elk jaar een Nobelprei uit aan personen of organisaties die bijdragen aan een meer plantaardige, gezonde, milieu- en diervriendelijke samenleving

Cream & Crunch

Elena Lievens, coördinator van EVA Oosterzele, legt uit: ”Cream&Crunch is gegroeid uit de passie van Joris Van Crombrugge voor natuurlijke smaken en eerlijke grondstoffen. Hij wil ook mensen met een lactose-intolerantie, gezinnen met een veganist in het midden en de liefhebbers van plantaardige voeding tegemoetkomen door een heel assortiment sorbetten en veganistisch ijs aan te bieden: bij wie loopt het water niet in de mond bij het horen van namen als limoen-munt, framboos of mangosorbet om nog maar te zwijgen van plantaardig hazelnoot en vanille-straciatella-ijs! Ook hier kiest Joris steevast voor biologische soja- of amandelmelk, verse vanille, pure chocolade en kwalitatieve ingrediënten. Hij bereidt het ijs en de sorbetten op ambachtelijke wijze met een constante controle op het productieproces. Hij blijft zoeken naar de juiste combinaties, nog minder suikergehalte en de perfecte textuur. Meer nog, ook bij zijn alom geprezen ijstaarten, ijspralines en kersstronken voorziet Cream&Crunch steevast een fantastisch plantaardig alternatief, elke feestdis waardig. Kortom, Joris leeft voor zijn zaak, gelooft in zijn producten en promoot op vriendelijke, toegankelijke wijze een meer plantaardige levenswijze. Omdat EVA Oosterzele ervan overtuigd is dat Joris Van Crombrugge op die manier het plantaardige verhaal stevig ondersteunt,  verdient Cream&Crunch ons inziens de Nobelprei in 2021.” 

Afbeelding uit de website van Cream & Crunch

Gouden wortel

De tweede prijs, een gouden wortel, werd uitgereikt aan diëtiste Céline Van Effelterre uit Balegem omdat zij op een positieve manier vegetarisme bij haar cliënten promoot als onderdeel van een gezonde levensstijl.

Naar aanleiding van Wereldveggiedag en Werelddierendag lanceert EVA vzw ook de nationale campagne Chili voor Willy. Willy is een varken van 3 maanden oud. Zoals de meeste varkens is hij heel slim, houdt hij van knuffelen, in de aarde wroeten en spelletjes spelen. Willy leeft in een opvangcentrum, maar de meeste varkens in Vlaanderen hebben minder geluk: zij groeien op in grote bedrijven met weinig bewegingsruimte, zien bijna nooit daglicht en worden na 6 maanden op de vrachtwagen richting slachthuis gezet. EVA vzw riep dan ook op om dit weekend chili sin carne te koken of te gaan eten. Met het ingezamelde geld wil EVA vzw nog meer mensen laten deelnemen aan de Veggie Challenge om Vlaanderen nog meer te verplantaardigen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *