Op 17 november 2021 komt de katmobiel – een imposante bestelwagen die omgebouwd werd tot een gesteriliseerde kat – op bezoek op de markt in Scheldewindeke. Het bezoek kadert in de sensibiliseringscampagne van GAIA rond de verplichte sterilisatie van huiskatten.

Sterilisatieplicht

Kittens moeten sinds 1 april 2018 verplicht gecastreerd/gesteriliseerd worden voor ze 5 maanden oud zijn en/of voor verkoop of adoptie, volwassen katten geboren tussen 1 september 2014 en 1 april 2018 dienden gesteriliseerd te zijn ten laatste op 1 januari 2020. Voor nog oudere katten geldt de sterilisatieplicht enkel vóór ze van eigenaar veranderen. Uiteraard wordt aangeraden om je oudere kat wel altijd te laten steriliseren, ongeacht de leeftijd. 

De katmobiel van GAIA komt naar Windeke op 17/11 (foto gaia.be)

“Dankzij de verplichte sterilisatie van huiskatten, zullen er op termijn minder ongewenste katten op straat gedumpt worden en zo in het dierenasiel terecht komen. Daarbij is sterilisatie/castratie ook voordelig voor zowel de kat, zijn baasje en de omgeving. Dankzij de pijnloze ingreep bij de dierenarts, wordt een kat immers rustiger, aanhankelijker, en leeft ze gemiddeld ook langer. Gesteriliseerde katten lopen ook minder risico op kattenaids of -kanker. Doordat ze niet meer rondzwerven op zoek naar een partner, veroorzaken ze bovendien geen buurtoverlast meer. Wie zijn kat dus graag ziet, laat ze steriliseren”, zegt Joris Boone, catman bij GAIA.

Sensibilisering

“Vorig jaar rolden wij ons “dierenwelzijnplan” uit. Eén van de actiepunten in ons plan is de voortdurende sensibilisering van onze inwoners rond het welzijn van dieren. Het in huis nemen van een huisdier moet een bewuste en weloverwogen keuze zijn. Wij willen onze inwoners bewust maken van de noden van een huisdier, alvorens het in huis te halen. We willen mensen laten nadenken: heb ik de ruimte, tijd, kennis van het dier dat ik in huis wil halen ? We willen vermijden dat de dieren nadien in een asiel worden gedumpt. Het bezoek van de katmobiel kadert dan ook volledig in onze sensibiliseringscampagne. We zullen ook alle Oosterzeelse scholen uitnodigen om een bezoek te brengen aan de katmobiel. Een volgende stap is de oprichting van een werkgroep dierenwelzijn.  Ook hiermee zijn we volop bezig”, zegt schepen van dierenwelzijn Orville Cottenie (N-VA).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *