Het CD&V/N-VA gemeentebestuur zoekt al een tijdje naar een plaats waar het alle gemeentelijke diensten kan in onderbrengen, inclusief het OCMW en de lokale politie. In mei werd een samenwerkingsakkoord gesloten met intercommunale SOLVA. Die heeft nu een voorstudie klaar om tegen 2025 een nieuw centrum in dienst te nemen naast het gemeentehuis. De oppositie vindt de 6,5 miljoen € te duur en vreest voor de schuldgraad.

Ter hoogte van de Parochiale Kring wil de gemeente Oosterzele een nieuw modern en hedendaags administratief centrum bouwen.

De gemeente heeft behoefte aan een nieuw administratief centrum dat voldoet aan de huidige noden van de bevolking en waar ook het gemeentepersoneel de gepaste dienstverlening kan bieden aan de inwoners van Oosterzele.

De diensten van het OCMW, de bestaande diensten van het gemeentehuis en de lokale wijkpolitie zullen vanuit één centraal punt, Dorp 1, een betere dienstverlening kunnen bieden.

Het oude gemeentehuis is te klein, verouderd en niet meer geschikt voor de moderne dienstverlening die de burger vandaag mag verwachten.

Voorstudie SOLVA

De gemeente heeft daarom SOLVA, de streekintercommunale voor Zuid-Oost-Vlaanderen, de opdracht gegeven om een functioneel hedendaags administratief centrum voor de gemeente te realiseren. 

SOLVA heeft nu alle wensen verzameld en verwerkt in een voorstudie. Binnenkort starten ze met een participatie traject bij het personeel zodat ook zij hun noden kenbaar kunnen maken.  Begin 2022 wordt er een architect aangesteld.

Het nieuw administratief centrum komt rechts van het gemeentehuis

Op de plaats naast het gemeentehuis zullen de vroegere Parochiale Kring en het aangrenzende huis worden gesloopt. Deze afbraakwerken zijn gepland voor begin 2022. In afwachting van de bouw van het nieuw administratief centrum zal de gemeente hier een tijdelijke parking inrichten. Deze verdwijnt dan op het moment dat de bouw van het nieuwe moderne administratief centrum start.

Intussen zal ook het oude gemeentehuis binnenin volledig worden gerenoveerd. Het zal dan nog alleen gebruikt worden als vergaderruimte en als gemeentelijke raadzaal.

In het voorjaar van 2025 zou het nieuwe administratief centrum kunnen openen.

Open VLD Plus: Te duur en te weinig ruimte voor andere investeringen

“Een administratief centrum dat 6,5 miljoen euro kost, is voor ons een no go” aldus de liberalen. “De kosten worden volledig doorgeschoven naar de volgende legislaturen…”.

“Een renovatie van bestaand gemeentehuis is zeker welkom, maar geen prestigeproject van deze schaal. In de plaats hiervan zien wij liever meer investeringen in fietsbeleid en verkeersveiligheid, maar ook in jeugd- en sportinfrastructuur”. Zo laat Open VLD Plus weten in een facebookpost waar het ook haar eigen evaluatie maakte van het beleid, halverwege de legislatuur.

Groen: breng eerst noden in kaart

Groen heeft zware bedenkingen bij de bouw van het nieuw administratief centrum voor Oosterzele. “Niet alleen wordt onze reeds hoge gemeentelijke schuld met meer dan 30% (!) verhoogd, het bestuur lijkt met deze plannen ook de kar voor het paard te spannen”, stelt Groen Oosterzele. “In plaats van te vertrekken van de reële (te verwachten) noden, worden eerst plannen gemaakt; er wordt eerst infrastructuur gecreëerd om er pas later een concrete invulling aan te geven. Wat zijn de behoeften, nu en in de toekomst, voor het gemeentepersoneel?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *