Op zaterdag 6 mei 2023 organiseert Fietsersbond afdeling Oosterzele (FBO) haar eerste fietstocht door Oosterzele. De bond wil zo de deelnemers kennis laten maken met de fiets(on)vriendelijkheid van de wegen in onze gemeente. Zowel recent mooi aangelegde fietspaden als gevaarlijke knelpunten zijn in het parcours opgenomen.

Door hun deelname aan de fietstocht maken de deelnemers ook een statement naar de wegbeheerders (gemeente en gewest) dat zij de Oosterzeelse wegen nog veel fietsvriendelijker willen. De deelnemers hebben de keuze tussen de volledige route van ± 30 km en een ingekorte versie van ± 22 km. Groepen met weinig ervaring en zeer jonge kinderen wordt aangeraden de ingekorte route te kiezen.

Het oorspronkelijke parcours van de 30 km moest aangepast worden omdat de politie negatief adviseerde aangezien de oversteek van de N42 ter hoogte van de Gijzenzelestraat erin was opgenomen. Deze oversteek was heel bewust in het parcours opgenomen omdat het de bedoeling is dat de fietsers zien dat er nog heel wat werk is aan de Oosterzeelse wegen om ze fietsveiliger te maken. Door hun negatief advies zet de politie het standpunt van FBO kracht bij: deze oversteek moet prioritair aangepakt worden.

Deelnemen is gratis en verzekering is inbegrepen. Een vrijwillige bijdrage ondersteunt de plaatselijke werking.

Inschrijven bij voorkeur via het inschrijvingsformulier op de website: fietsersbondoosterzele.be

Details:

 • zondag 6 mei 2023
 • vertrek van 10 tot 14 uur
 • aan café Sekuurne (Balegemstraat 14, Balegem)
 • of vanaf thuis, voor wie langs de verkeersroutes woont. Print in dat laatste geval de route (zie website) zelf uit en kom naar het vertrekpunt café Sekuurne voor registratie. Maak er bij die tussenstop kennis met het FBO-team en geef er fietsknelpunten en/of oplossingen door. Daarna kan de route zelfstandig verder verkend worden.

De Fietsersbond Oosterzele werd pas in de herfst van 2022 opgericht. In die korte tijd:

 • organiseerden zij zich intern;
 • mochten zij zich voorstellen bij Fietserbond Nationaal;
 • kregen zij een vertegenwoordiger in de gemeentelijke verkeerscommissie;
 • analyseerden zij enkele hete hangijzers zoals de herinrichting van de N42 en sluipverkeer op landelijke wegen in de spitsuren;
 • maakten zij een kaart met daarop de knelpunten voor fietsers in Oosterzele;
 • lanceerden zij een eigen website met daarop de knelpuntenkaart, info over plaatselijke verkeersdossiers (N42, fietsverbinding Balegem-Scheldewindeke, Houte-Sonseinde, …) en tips voor fietsinfrastructuur en fietsveiligheid;
 • organiseerden zij de knelpuntenfietstocht, de ideale gelegenheid voor alle Oosterzeelse fietsers om met de lokale afdeling en haar werking in contact te komen.

Voor meer info:

 • contacteer oosterzele@fietsersbond.be (ook voor het doorgeven van fietsknelpunten)
 • raadpleeg de website fietsersbondoosterzele.be
shop originele cadeautjes op 9860.be

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *