Elke woensdagvoormiddag stroomt het marktplein van Scheldewindeke vol voor de wekelijkse markt. Tijdens de maand van de markt vierde het gemeentebestuur de 75ste verjaardag van de markt met een speciale editie.

Weer of geen weer, de marktkramers zijn elke woensdagvoormiddag al vroeg op post voor de wekelijkse markt. Sommigen van hen komen al meerdere generaties naar hier. Gedurende al die jaren onderging de markt een metamorfose. Van een plein met bomen en kiezels waarop ook inwoners pluimvee en konijnen verkochten, tot een markt met een gevarieerd aanbod aan voeding en kledij met een trouw publiek.

Feest op de markt van Scheldewindeke met o.a. schepen Cottenie (links), burgemeester Van Durme (rechts) en de belleman (foto via gemeente)

Schepen van Lokale Economie Orville Cottenie wil de lokale handel in Oosterzele meer en blijvend op de kaart zetten. De markt hoort hier natuurlijk ook bij, ‘want mensen komen niet enkel naar de markt om boodschappen te doen, het is ook een ontmoetingsplek waar er tijd en ruimte is voor een praatje. Dat sociale karakter is heel belangrijk voor de buurt’, volgens de schepen.

Voor de 75ste verjaardag liet het gemeentebestuur in samenwerking met Erfgoed Viersprong een speciale marktbrochure maken. De brochure geeft informatie over elke marktkramer, maar ook anekdotes over het marktgebeuren in Scheldewindeke. Veel marktkramers beamen: ‘de mensen op de markt in Windeke zijn vriendelijk en (bijna) altijd goedgezind’.

Tijdens de feesteditie van 12 april stelde het bestuur niet enkel de marktbrochure voor. Er was ook een speciale marktzanger aanwezig die met marktliedjes sfeer bracht op het plein. Om nog maar te zwijgen van de Belleman. In zijn nieuwe kostuum liet hij zijn stem schallen ter promotie van de markt en het publiek.

Als afsluiter kreeg iedereen op de markt een glaasje aangeboden. De marktkramers konden na de markt afzakken naar zaal De Rots voor een lunch aangeboden door de gemeente.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *