Neos organiseert lezing Fred Brouwers ‘Beethoven in de bunker’

Op donderdag 15 februari 2024 om 14 uur organiseert Neos Oosterzele in De Rots (Marktplein Scheldewindeke) een lezing van Fred Brouwers over diens boek ‘Beethoven in de bunker’. Dat gaat over muziek en muzici tijdens de naziperiode.

Aan het einde van de oorlog werd in Hitlers schuilkelder in Berlijn een massa platen gevonden. Vreemd genoeg veel opnames van Joodse musici, die hij in het echte leven vervolgde en afmaakte. Zo ontstond het idee om eens te onderzoeken hoe musici onder het nazisme door het leven gingen. Het leverde pakkende, tragische, soms onwaarschijnlijke, menselijke verhalen op: muzikanten die in de gaskamer belandden, anderen die op de vlucht sloegen en er een levenslange depressie aan overhielden, weer anderen die avontuurlijk overleefden. Collaborateurs ook. Grote namen als Richard Strauss, Robert Stolz, ‘The Pianist’, von Karajan, Richard Tauber, Kurt Weill en anderen. Ik vertel hun verhaal en laat ook hun muziek horen… een fascinerend stuk muziekgeschiedenis.

Fred Brouwers is germanist van opleiding, maar begeesterd als hij was door klassieke muziek, werkte hij als presentator van muziekprogramma’s bij de VRT radio en televisie.

Fred Brouwers – foto via Neos Oosterzele

Van bij de start van KLARA was hij er tot zijn pensioen dagelijks te horen. Zelf beschouwt hij zijn jarenlange presentatie van de Koningin Elisabethwedstrijd als zijn hoogtepunt.

Zijn twee laatste boeken, ‘ Beethoven in de bunker’ en ‘De stalen pinhelm van Mozart’ vormen de basis van deze interessante lezing.

Inschrijven kan door overschrijving van € 10 (leden) of € 15 (niet-leden) (Koffie en gebak inbegrepen) op het rekeningnummer BE13 2900 3121 6439 van NEOS Oosterzele vóór 12 februari met vermelding van Naam + Voornaam + Lezing Fred Brouwers. Voor meer info contacteer Ronny ANICA – 0476 29 34 49 – ronny.anica@gmail.com.

Hartelijk welkom op deze boeiende voordracht!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *